Thursday, November 29, 2012

Onstaan van de popmuziek. Deel 6

Lead Belly
In de jaren dertig begon John A. Lomax met zijn zoon Alan, opnames te maken van Amerikaanse volksmuziek. Deze opnames laten horen van wat er nog te vinden was van de 'orginele' muziek van het 'gewone' volk. Gospel, Blues, Cajun, plantageliederen, gevangenisliederen en nog veel meer werden opgenomen. Het werk aan de nalatenschap voor de muziekbilbiotheek van de wereld is groot van deze heren. Zij kwamen in een gevangenis Huddie Ledbetter, beter bekend als Lead Belly, tegen. Een lievertje moet Ledbetter niet geweest zij want hij zat daar niet voor de eerste maar tweede keer wegens moord. Lead Belly had een grote kennis van volksmuziek en kon, dankzij de inzet van Lomax en de opkomende beweging van Folk-liefhebbers, de gevangenis verlaten om weer te gaan spelen. De 5 nummers op het Spotify lijstje behoeven geef commentaar. Luisteren zegt genoeg.

Friday, November 23, 2012

Het onstaan van de popmuziek. Deel 5

Sing, Sing, Sing (With A Swing)
In de jaren vijftig ontstaat Rock'n'Roll maar natuurlijk was er daarvoor al populaire muziek. Jazz en Musical waren populair al werden hiermee in de eerste plaats geen jeugd maar (jong)volwassenen aangesproken. Radio en later ook film waren de media van de dertiger en veertiger jaren. Er waren ook platenspelers van 78 toeren maar niet iedereen had die in bezit. In de jaren vijftig komt de 45 toeren single, komen er radiostations voor de jeugd en krijgt de jeugd meer geld. Er is dan ook behoefte, vanuit zowel industrie als de jongeren, naar inhoud. De gouden tijden van de Rock'n'Roll zijn daar. Maar daarvoor was er natuurlijk ook al swingende muziek. Rock'n'Roll is niet alleen een zich afzetten tegen de oude muziek maar ook een deel voortzetting van wat er al was. De muziekjes van vandaag moeten bewijzen dat het al voor de jaren vijftig swingend kon zijn.

Het onstaan van de popmuziek. Deel 4

Delta Blues

Delta Blues is afkomstig uit de Mississippi delta. Belangrijkste vertegenwoordiger is Robert Johnson. Over zij leven en dood zijn een aantal legendes in omloop. Zo zou hij net zoals Faust zijn ziel aan de duivel hebben verkocht. Robert hield van vrouwen en drank. Waarschijnlijk is een ruzie over een vrouw hem fataal geworden. Hij overleed in 1938 was onder duistere omstandigheden. Hij werd 27 jaar oud. Veel beroemde popmuzikanten zijn later op 27 jarige leeftijd overleden. Denk aan Hendrix, Joplin en Winehouse. Toeval? (ik denk het wel, al vormen dit soort feiten de basis van legendes)
De 'Delta Blues'lijst begint met een Charley Patton. Hij wordt wel de 'Father of the Delta Blues' genoemd. Er staan 3 nummers van Robert Johnson op het lijstje waaronder 'Love in vain' dat later door de Rolling Stones is gecoverd. Daarna volgen muzikanten die de weg gaan wijzen naar Chicago waar de electische Blues zal gaan ontstaan.

Thursday, November 22, 2012

Muziekbladen

http://oor.nl/
http://www.nme.com/
http://www.rollingstone.com/

Nederland is maar een klein landje en daarom is de afzet van Nederlandstalige producten zeer klein. Breng iets in het Engels uit en de potentiele afzetmarkt is gelijk veel groter. Dat heeft ook gevolgen voor bladen over popmuziek. In Nederland lijkt er slechts plaats te zijn voor een algemeen blad over popmuziek en dat is het blad Oor. Ik moet bekennen dat ik het een zeer saai blad vind. Nooit vernieuwend, steeds op save spelend wat betreft de keuze van de inhoud en altijd een 'ouwe jongens, krentenbrood'sfeer (hoort dat bij popjournalistiek in Nederland?). Geef mij maar buitenlandse bladen zoals de New Musical Express en Rolling Stone. Op deze bladen valt ook wel het een en ander aan te merken maar ik lees ze toch met veel plezier. Wat ik leuk vind aan de Britse popjournalistiek dat ze daar altijd laaiend zijn over nieuwe bandjes. Nieuwe bands worden de hemel in geprezen en als ze eenmaal gevestigd zijn worden ze vaak weer even hard afgebrand. De Amerikaanse Rolling Stone is interessant omdat het naast muziek ook aandacht heeft voor politiek en andere zaken. Zo zijn er veel meer buitenlandse bladen die ik veel liever lees dan die vervelende Nederlandse Oor...

Tuesday, November 20, 2012

Ontstaan van de popmuziek. Deel 3

Keep On The Sunnyside
Niet alleen 'zwarte' muziek heeft aan de wieg van de huidige popmuziek gestaan. Belangrijk is ook de 'witte' volksmuziek geweest. In 1927 maakte A.C. Carter met zijn vrouw en haar nicht de eerste opnamen onder de naam Carter Family. Zij probeerden liederen te zingen zoals dat in de tweede helft van de negentiende eeuw onder het volk gebruikelijk was. Het zijn vreselijke sentimentele liederen vol met kinderlijk godsgeloof. Het wordt echter op zo'n overtuigende wijze gebracht dat het mij nu nog steeds raakt. Laat mij dit horen en ik kom in een 'Halelujah prijs de Heer!' stemming. Prachtig!!!
De Carter Family wordt gezien als de grondlegger van de Country. De Country heeft via het werk van onder andere Bill Monroe, Hank Willliams en Elvis Presley zeer zeker invloed gehad op Rock'n'Roll. Daar kom ik zeker nog eens een keer op terug.
'Keep on the sunnyside' ook leuk vertolkt in de film 'O Brother, where art thou?' is een van mijn favoriete liedjes. Hier word je vrolijk van!

Monday, November 19, 2012

Ontstaan van de popmuziek. Deel 2

Booze And Blues
Had ik het gister over de Godfathers of Blues, dan kan ik vandaag de dames niet overslaan. Voor wie zich afvraagt hoe het zit met Gospel en Jazz, luister naar de eerste twee nummers van vandaag en de Jazz is niet ver weg. In de Blues van Willie Johnson, die gister op de lijst stond, komt onze lieve Heer heel erg veel voor. Luister na de schema's in de muziek en overtuig je ervan dat de basis de Blues is. Ik heb het vermoeden dat de roots van de Blues terug te vinden zijn in de Griot-muzikanten van Mali in Afrika. Maar ik zou het over de vrouwen, de Godmothers of Blues hebben. Zij verdienen zeer zeker aandacht. De nummers van Bessie Smith en Ma Rainey zijn voorbeelden van Blues uit de stad. Zij waren zangeressen. Ook Memphis speelde met band maar kon tevens zeer goed gitaar spelen. Vandaar hier een nummer met alleen zang en gitaar. De onderwerpen waarover veel gezongen werd waren armoede, drank en sex. Dat laatste altijd in verdekte termen. Wie wil Bessies kopje vullen met een beetje suiker????

Sunday, November 18, 2012

De oorsprong van popmuziek. Deel 1

Blues 
Voor velen begint de popmuziek bij het ontstaan Rock'n'Roll in de jaren vijftig. Het heeft alles te maken met dat jongeren meer geld te besteden kregen en dat de muziekindustrie hier een nieuwe afzetmarkt in zag. Natuurlijk was er al populaire muziek in de jaren ervoor. Denk aan de grote showorkesten zoals Glenn Miller en Duke Ellington, aan musicalsterren zoals Fred Astair, aan groepen zoals de Andrew Sisters. Twee muzieksoorten hebben echter de basis gelegd voor de latere Rock'n'Roll. Dit zijn de door blanken gemaakte volksmuziek, die we later folk zijn gaan noemen, en de door zwarten gemaakte Blues. Van de Blues was er een stads en plattelandsvariant. In de stad werd de Blues door groepen gemaakt en was er plaats voor piano. De Blues van het platteland werd vertolkt door een persoon en bestond uit zang en gitaar. Veel bluesmuzikanten waren blind. Muziekmaken was voor hen de enige manier om te kunnen werken en geld te verdienen. De beste blinde muzikanten konden horen wat voor muntgeld het publiek in hun bakje gooide, zo goed was hun gehoor. Al deze muzikanten zijn echter nooit rijk geworden en ze leefden in armoede. Wie Spotify heeft kan de 'Blues'-link volgen en drie Bluesnummers beluisteren. Het zijn Bluesmuzikanten van het eerste uur en absolute grootheden in het genre. Blind Willie McTell is volgens Bob Dylan de beste Bluesspeler ooit. Voor mij is dat Blind Willie Johnson. Weer anderen houden het op Blind Lemon Jefferson. Voor mij zijn deze drie gezamelijk de Godfathers van de Blues. Uiteraard is er ook nog een Robert Johnson die net iets later leefde. Volgens de legende verkocht Robert zijn ziel aan de duivel om de beste Bluesmuzikant ter wereld te worden. Zijn gitaarspel is inderdaad zo goed dat het niet van deze planeet afkomstig lijkt te zijn. In de jaren vijftig wordt de blues met versterkte gitaren gespeeld en worden mensen als B.B.King en John Lee Hooker bekend. Zelf vind ik de Blues van voor de jaren vijftig veel en veel beter dan dat electrische gedoe. Maar ja, zo hebben we allemaal onze eigen voorkeuren en persoonlijke smaak.
List #116 18-11-12 
Het bijhouden van wat er aan nieuwe popmuziek wordt uitgebracht is dankzij Spotify een stuk makkelijker geworden. Via apps is het eenvoudig te volgen wat de journalisten van Oor, NME en Rolling Stone van nieuwe albums vinden. Apps als 'We're hunted' en 'Any descent music?' geven een goed overzicht van wat er aan nieuws wordt uitgebracht. Gemiddeld kom ik om ik op minstens tien nieuwe nummers per dag. Van deze nummers maak ik vrijwel dagelijks een Spotify lijstje dat als een radioprogramma kan worden beluisterd. De volgorde van de nummers is meestal van rustig naar hard en ruig. In pratijk is dat meestal van Folk en Alternative naar Dance en Metal. Nu is natuurlijk niet iedereen een liefhebber van alle genres. Metal, House en Rap zijn niet de muziekgenres waar iedereen van houdt. Binnen deze genres kan weer een onder verdeling gemaakt worden van subgenres. Het resultaat is een zeer kleurrijk en divers muzieklandshap waar iedereen kan verblijven op de plekken die zij of hij leuk vindt. In de eerste plaats maak ik de lijstjes om zelf een overzicht te verkrijgen van dat muzieklandschap. In tweede plaats kunnen anderen hier gebruik van maken om ook op zoek te gaan naar goede popmuziek.

Monday, November 12, 2012

Rob's CD top 10 2012
Binnenkort verschijnen de jaarlijstjes van 2012. Het is altijd leuk om je eigen smaak te vergelijken met die van journalisten. Vandaar dat ik al vroeg mijn eigen lijstje heb gemaakt. Zo weet ik zeker dat dit mijn keuze is en dat die niet beinvloed wordt door anderen. Dit is natuurlijk niet echt zo want ik ben wel degelijk beinvloed door de recensies die ik heb gelezen. Niet dat ik klakkeloos aanschaf wat journalisten mij aanbevelen maar wel word ik door recensies op ideeen gebracht en sommige albums geef ik een tweede kans. Welke criteria zijn er eigenlijk te stellen aan een nieuw album? Authenticiteit en orginaliteit spelen een zeer grote rol. Er is ook een duidelijk onderscheid tussen fans/liefhebbers en journalisten. Bij liefhebbers kan uiterlijk en persoonlijkheid van de artiest(en) een belangrijke rol spelen. Bij journalisten is dat niet het geval. Zij proberen 'objectief' te zijn. In tegenstelling tot bijvoorbeeld klassieke muziek tellen muzikaal technische argumenten nauwelijks in de popmuziek. Wat is dan 'objectief'? Het leuke van (pop)muziek is dat het gevoel dat het te weeg brengt belangrijker is dan de manier waarop de muziek wordt gemaakt. Hoe kan gevoel 'objectief' worden beschreven? Op deze vragen kom ik in latere blogs terug.

Sunday, November 11, 2012

Een nieuwe start van mijn blog

Vanaf vandaag ben ik van
 plan te gaan bloggen over popmuziek. Ik volg de popmuziek al vanaf de eind jaren zestig en kan er nog steeds van genieten. Inmiddels wordt popmuziek niet alleen maar door en voor jongeren gemaakt. Tegenwoordig is er kleuterpop van K3 en zijn de bejaarde Stones van plan nogmaals aan een tournee te beginnen. Popmuziek is er voor iedereen en het aanbod is breed en diep. In mijn blog wil ik commentaar geven op de popmuziek uit het heden en verleden. Wat is interessante muziek en waarom? Daarnaast wil ik achtergronden belichten zoals (sub)culturen, maatschappelijke trends en de organisatie van de muziekindustrie. Het zijn interessante tijden want ook de techniek draagt ontzettend veel bij aan hoe we met muziek omgaan. Platenzaken zijn schaars aan het worden want via internet kan je de muziek bestellen of downloaden. Muzikanten verdienen vrijwel niets meer aan de uitgave van hun muziek. Geld verdienen gaat via concerten en merchandising. Kortom is er wel het een en ander veranderd en er gebeurt veel. Voor mij is Spotify een ideale manier geworden om met nieuwe muziek in aanraking te komen. Vrijwel elke dag maak ik een lijst met gemiddeld tien nieuw uitgebrachte nummers. Belangstellenden kunnen deze lijsten via Spotify volgen. Dit weekend heb ik de honderdste lijst gemaakt en ik ga nog wel eventjes door. Alle muziekjes die meer aandacht verdienen of waarover iets te vertellen valt zullen in mijn blog langskomen.