Monday, December 24, 2012

Ontstaan van de popmuziek. deel 12

YouTube: 
Leadbelly - The Gallows Pole
Led Zeppelin - Gallows Pole

Spotify: 
The Gallows Pole

Internet:  
Songfacts

The Gallows Pole  

Van sommige songs weten we niet precies hoe oud ze zijn of wie ze heeft geschreven. Deze songs worden 'traditionals' genoemd. 'The Gallows Pole' is zo'n traditional die waarschijnlijk terug gaat naar de tijd van de Pilgrim Fathers in Amerika. Een vrouw staat op het punt te worden opgehangen en gaat een gesprek met de beul (of rechter) aan waarin zij hem probeert om te kopen. Ze komt met de belofte dat familie of vrienden hem zilver of goud zal komen brengen. De song heeft de meeste bekendheid gekregen door de uitvoering van Leadbelly. De claim dat het om een typisch 'zwart' nummer zou gaan geloof ik niet helemaal. De blanke Tex Ritter heeft een hillbilly uitvoering opgenomen wat mij op de gedachte breng dat dit nummer ook deel uit maakt van de 'witte' traditie. Eens te meer een aanwijzing dat er een wisselwerking was tussen verschillende culturen die uiteindelijk de basis heeft gelegd voor de huidige popmuziek. Led Zeppelin heeft op hun derde album ook een versie van The Gallows Pole uitgebracht. Zij hebben hun eigen invullling aan dit nummer gegeven. Zowel Leadbelly als Robert Plant geven aan het begin van de YouTube opnames een inleiding.





Friday, December 21, 2012

Lyrics - Songteksten

Internet:
Metrolyrics
Musixmatch
Shazam 
Songfreaks 
Tunewiki
starmaker Itunes 

 

The Billboard magazine published a usefull overview of sides with lyrics.
 
In het blad Billboard stond een handig overzicht van sites met songteksten.


Pop vs Klassiek

YouTube:
Andre Rieu
The Three Tenors
Philip Glass 
The Who: Tommy (Overture)
Star Wars 
Preisner 
Reich 
Cage 
Morricone 
Vangelis

Popmuziek met klassieke muziek vergelijken is appels met peren vergelijken. Beide muzieksoorten hebben hun eigen publiek en eigen criteria. Bij klassiek gelden muzikale criteria, de uitvoering is erg belangrijk en de uitvoeringen zijn vaak met elkaar te vergelijken. Bij pop ligt dat anders want muzikale criteria spelen een ondergeschikte rol ten opzichte van 'sound', beleving en het imago van de artiesten. Ik hou van beide muzieksoorten. Soms valt er moeilijk een grens te trekken. Dat is in een aantal gevallen heel interessant maar heel vaak gruwelijk vervelend (althans dat is mijn mening). De tien nummers, die ik heb uitgezocht, zijn voorbeelden van 'grensgevallen'. Is dit klassiek, pop of ergens er tussen in? Het is niet mijn bedoeling om de lezer mijn visie of smaak op te dringen. Dat laat ik heel graag aan de lezer zelf over. Ik vind het gewoon leuk om een aantal (culturele) aspecten van muziek te bespreken en dat te delen met de lezer. Een aantal albums van bovenstaand lijstje zijn te vinden in mijn muziekverzameling. In mijn verzameling is pop en klassiek van elkaar gescheiden omdat ik dan makkelijk iets kan vinden. Voor de rest maak ik geen verschil alles wordt door elkaar gedraaid. Van Messiaen tot Ramones, van Puccini tot Bassnectar enzovoort.

Thursday, December 20, 2012

Jaarlijstjes

Internet:
Any decent music
top2012.radio2.nl

Spotify:
NME's Albums Of 2012 - highlights
Rob's CD top 10 2012
Dance Top10 2012 by Rob Keus
Best Metal 2012 
The best of 2012

LIJSTJES

De jaarlijstjes zijn er! Elk respectabel muziekblad komt aan het eind van het jaar met een lijstje van de beste albums die dat jaar zijn uitgebracht. In Nederland is het bovendien dan ook nog tijd voor de Top2000 Allertijden op Radio 2 en Nederland 3.
Wat is het nut van lijstjes? Voor mij persoonlijk is het een goede manier om te kijken of ik iets heb gemist. Daarnaast geeft het mij inzicht in de smaak van de journalist of een bepaald publiek. Voor iedereen geldt waarschijnlijk dat het een onderhoudende bezigheid is om over de inhoud van die lijstjes te praten.
Zelf ben ik zo ijdel geweest om ook mijn eigen lijstjes op internet(Spotify) te zetten. Ik heb er vier gemaakt. De eerste is mijn persoonlijke top10, gevolgd door mijn persoonlijke metal- en dancelijst en een lijst die ik het hele jaar heb bijgehouden. Die laatste lijst bestaat uit platen die op dat moment interessant waren. Iedereen kan een vergelijking maken met mijn lijsten en die van de bladen. Je kan op de site van Any Decent Music een lijst van albums en verwijzingen naar andere sites en/of bladen vinden. De link naar de Spotifylijst van de NME staat ook bovenaan.
De lijstjes van het jaar zijn door journalisten gemaakt. De Top2000 Allertijden is een lijst die de smaak van fans en liefhebbers weergeeft. Deze lijst geeft zoveel aanleiding tot gesprek dat er zelfs een televisieprogramma als ondersteuning voor wordt gemaakt. Dit jaar zag ik zelfs een speciaal Top2000 blad in de kiosken en er is bovendien een heus Top2000 concert. Behalve voor het bestuderen van de lijst en daarop volgende commentaren, is het overzicht niet aan mij besteed. Ik zal niet gaan luisteren naar de Top2000. Ik luister wanneer ik het zelf wil naar 'Bohemia Rapsody' of 'Stairway to Heaven'. Trouwens als dat de beste songs ooit zijn. Het zijn prachtige nummers maar..... blablabla

Wednesday, December 19, 2012

Wansmaak

YouTube: Mr. Trololo
Spotify: White Christmas  Wansmaak

Nog even en het is Kerst. Ik verheug me al om dan gezellig bij mijn familie te zijn. Het enige wat een minpuntje is dat ik dan naar Herman van Veen moet luisteren. Begrijp me niet verkeerd, ik heb niets tegen Herman en ook niet tegen liefhebbers van zijn muziek (Ik ken er velen). Ik krijg echter altijd kriebels van dat artistieke gedoe van hem en teksten die ik absoluut niet begrijp. Luisteren naar Herman doe ik dus liever niet. Maar ach, met Kerst gun ik mijn familie de muziekjes die zij mooi vinden. In tegenstelling tot een goede vriend van mij plaats ik Herman van Veen dan ook niet in de categorie 'muzikale wansmaak'. Nu is mijn muzikale interesse zo breed dat ik aan heel veel muziek plezier kan beleven. Sommige muziek is zo erg kitsch of over de top dat het daardoor een extra dimensie krijgt. Zo heb ik een keer bij mijn familie de Jingle Cats (White Christmas) laten horen, vreemd genoeg mag ik dat nooit meer doen. Er wordt gezegd dat over smaak niet valt te twisten, maar het wordt wel gedaan. Volgende week wordt de Top2000 Aller Tijden uitgezonden, wat weer aanleiding is om elke dag een TVprogramma vol te wauwelen over ditjes en datjes met hele hoop meningen over de geschiedenis van de popmuziek. Bestaat er wansmaak? Op die vraag antwoord geven kan in verschillende discoursen zoals bijvoorbeeld van muziekliefhebbers, muziekcritici of zakelijk betrokkenen. Ik zou de filosoof Ardorno of Bourdieu kunnen gaan citeren om de verschillende standpunten over hoge en lage cultuur te bespreken. Dat doe ik maar even niet. Laten we simpel van het feit uitgaan dat er wansmaak is, ook al kan die bij ieder mens verschillen en zijn er geen objectieve criteria. Ik heb een Spotify lijstje met 'wansmaak' gemaakt. Als je dit beluistert kan je bij jezelf afvragen waar jouw grens ligt. Dat foute muziek bijzonder leuk kan zijn, wil ik bewijzen met de 'Trololo man'. Als ik die zie of hoor word ik altijd weer vrolijk.

Sunday, December 16, 2012

Ontstaan van de popmuziek. deel 11

Genres voor de Tweede  Wereld Oorlog

De wortels van onze huidige popmuziek liggen in Amerika. Door de gemengde samenstelling van de bevolking ontstonden daar een groot aantal muzieksoorten. Daarbij was er een wisselwerking tussen zwarte en witte muzikanten. De Amerikaanse volksmuziek onderzoeker  Alan Lomax noemt de muzieksoorten die regionaal ontstaan maar zich ontwikkelen tot internationale soorten. Dat zijn: minstrel songs, the spriritual, ragtime, jazz, blues, bluegrass, cajun, country, gospel en rock. Lomax geeft aan dat dit niet zo zou zijn zonder de Afrikaanse invloeden waaronder ritme, collectivitieit en improvisatie. Die zorgde ervoor dat de muziek ruimte kreeg voor nieuwe ontwikkelingen. 
De industrialisatie heeft er voor gezorgd dat muzikant en uitvoering van elkaar gescheiden werden. Via radio of platenspeler is het mogelijk om muziek te beleven zonder dat de muzikanten aanwezig zijn. Ik denk dat dit een enorme verandering teweeg heeft gebracht die we soms nauwelijks beseffen. Niet alleen voor popmuziek maar ook voor alle muziek, zoals bijvoorbeeld klassiek. Was klassiek onlosmakelijk verbonden met concertruimtes, nu kon je dat in je eigen kamer beluisteren! Dit gold ook voor de Rock'n'Roll liefhebber in de jaren vijftig, die konden zelf op hun slaapkamer of in de auto naar hun eigen muziek luisteren. De uitspraak van McLuhan 'The medium is the message' is ook hier op van toepassing. De manier waarop wij muziek beluisteren en gebruiken beinvloedt ons meer dan de inhoud. Althans volgens McLuhan. Ik kan daar voor een heel groot deel in meegaan al blijf ik de inhoud belangrijk vinden. Voor mij is het ook van belang naar de context te kijken en vooral veel aandacht aan het publiek te geven. Veel popliefhebbers gaan niet voor het beluisteren van muziek naar een concert, maar om het beleven, het erbij willen zijn. Er wordt meegezongen. Er wordt gedanst. Via mobieltjes worden opnames gemaakt. Kortom muziek is meer dan geluid en er naar luisteren.

Tuesday, December 11, 2012

Ontstaan van de popmuziek. Deel 10

Spotify: Hank Williams

YouTube: http://www.youtube.com/artist/hank-williams

Site: http://www.last.fm/music/Hank+Williams

HANK WILLIAMS

Na Hillbilly en Bluegrass komt Hank Williams met een stijl die later verder wordt uitgewerkt en dan Rockabilly wordt genoemd. Rockabilly is een witte variant op de zwarte '12-bar boogie blues' uit het zuiden. Belangrijkste vertegenwoordiger van deze stijl is natuurlijk Elvis Presley.
Hank Williams is daarom niet alleen belangrijk voor de Country, hij wordt wel de vader van de Country genoemd, maar ook voor de Rock'n''Roll. Helaas is de man overleden toen hij 29 jaar oud was. Hij werd dood in z'n auto aangetroffen met een fles sterke drank. Wat dat betreft heeft de man meegewerkt aan het imago van de popster: 'I hope to die, before I get old' zoals dat door de Who is gezongen in 'My Generation'. Hank kan in het rijtje Robert Johnson, Jimi Hendrix en Amy Winehouse worden geplaatst. Luisteren naar zijn muziek zegt genoeg. Je hoort zowel Country als Rock'n'Roll elementen in zij muziek.Ik vind het zelf bijzonder moeilijk om muziek in een genre te plaatsen. Persoonlijk heb ik alleen de indeling goede/mooie tegenover slechte/lelijke muziek maar dat maakt er over praten erg moeilijk dus is het wel handig om de muziek in genres te verdelen. De vraag wat een genre precies is, wil ik vandaag niet beantwoorden. Daar kom ik gegarandeerd op terug. Wel wil ik duidelijk maken dat het een ingewikkelde zaak is. De Rock'n'Roll die in de jaren vijftig ontstaat is ook niet een homogene muzieksoort maar bestaat uit verschillende stijlen. Charley Gillet gaat in zijn boek 'Sound of the city' uit van 5 verschillende soorten Rock'n'Roll. Hier zal ik ook zeker op terugkomen.

Monday, December 10, 2012

Dames in muziekland

Billboard Top Charts

http://www.billboard.com/news#/features/katy-perry-q-a-billboard-s-woman-of-the-1008032752.story 

De Billboard, het Amerikaanse blad voor de muziekindustrie, heeft Katy Perry uitgeroepen tot de vrouw van het jaar. In het zelfde nummer staat ook de top van vrouwen die in de muziekindustrie werken. Het maakt duidelijk dat niet alleen in de muziek zelf, maar ook achter de schermen, vrouwen steeds gelijkwaardiger worden ten opzichte van de mannen. De muziekindustrie is van oudsher geleid door mannen zowel voor als achter de schermen. Natuurlijk waren er zangeressen en vrouwelijke muzikanten maar die speelden met mannelijke begeleiding en zongen door mannen gemaakte teksten. Wat dat betreft lijkt populaire muziek op klassiek. In de klassieke muziek zijn de dames ook eeuwen geweerd als componist en speelden zij een uitvoerende rol.
Ik denk dat we niet te positief over de rol van dames moeten zijn. Vrouwen die zelf de gehele productie doen, zoals voorbereiding, opnames en distributie. zijn er maar weinig. Een mooi voorbeeld van een vrouw die dat wel doet is Peaches. Zij speelt ook met het imago van de macho rockster om daar een vrouwelijke variant tegenover te zetten. Voor wie Spotify heeft:

Peaches – Fatherfucker 

Website: http://peachesrocks.com/

PS Het beste is mijn Blog te volgen in combinatie met Spotify zodat je kan luisteren naar waar ik over schrijf. Ik zal proberen in de toekomst ook meer informatie te geven over waar je de muziek kan beluisteren (op CD, ipod, YouTube) zodat Spotify niet noodzakelijk is.

Sunday, December 09, 2012

Ontstaan van de popmuziek. Deel 9

The Birth of Bluegrass 

In 1945 vormt Bill Monroe een band met daarin Earl Scruggs en Lester Flatt. De naam van de band is Bill Monroe and his Bluegrass Boys. Dit is de geboorte van de Bluegrass. Er was inmiddels een generatie opgegroeid met Hillbilly. Het amateurisme is er vanaf en een aantal muzikanten kan uitstekend gitaar, mandoline of banjo spelen. Bill zet met zijn vijfmans band de standaard voor dit genre. Bill speelt oude 'mountain songs' maar dan met een voor die tijd ongekende orkestratie. 
De lijst eindigt met Blue Moon of Kentucky. Dit nummer wordt later door Elvis Presly gespeelt maar dan met een ander ritme.

Saturday, December 08, 2012

Digitale spelers en koptelefoons

Het straat beeld wordt steeds meer opgevrolijkt door mensen met een koptelefoon op. Het is duidelijk dat de oude in-oor-foontjes tamelijk ouderwets zijn geworden. Nu weet ik uit eigen ervaring dat de bassen beter klinken met een koptelefoon. Ik was in de tachtiger jaren al een drager van een echte koptelefoon. Als fanatiek gebruiker van de toen nog 'walkman' genoemde spelers versleet ik speler en koptelefoon regelmatig. Boosdoener was elke keer weer de losgeraakte contactjes of een breuk in het snoer. Nadat ik vorig jaar alweer een dure Sennheiser na amper drie maanden naar z'n mallemoer had geholpen heb ik de stap terug gedaan naar goedkope in-oor-telfoon. Toch ben ik niet ontevreden over het geluid. Ik beluister mijn muziekjes in orginele 'Wave'kwaliteit en niet in MP3. Dat zowat iedereen de geluids kwaliteit van MP3 accepteert is voor mij nog altijd een raadsel. Diepte en zuiver, subtiel hoog geluid zijn niet waarneembaar in MP3 format. Ik vind MP3 acceptabel om via het internet naar muziek te luisteren maar uiteindelijk wil in mijn kamer echte HiFi. Met een Denon versterker en Linn boxen is het luisteren bij mij een feest (als de muziek fatsoenlijk is opgenomen). Op mijn digitale zakspeler heb ik dan ook alleen maar 'wave'opnames. Ik heb het vermoeden dat menig mens met zo'n grote koptelefoon op alleen maar naar MP3tjes luistert. Zonde van zo'n mooie koptelefoon! Het zal de vele gebruikers echter een worst zijn denk ik. Het gaat hen niet om het geluid maar om het imago. Met zo'n mooie koptelefoon van dr. Dre van minimaal 160 euro hoor je er ook bij! Een aantal fabrikanten, en niet altijd  van koptelefoons, hebben nu speciale koptelefoons uitgebracht. Zo kan je nu een Ferrari koptelefoon kopen (gemaakt door 3Logic). Er is ook een Marshall, van de gitaarversterkers, te koop. Ik las vandaag in het Parool dat veel popmuzikanten hun naam lenen aan een koptelefoon. Zo is er het Justin Bieber of Lady Gaga model. Zelfs Lou Reed vond het nodig om zijn naam aan zo'n ding te verbinden. Ik vind dit allemaal maar onzin en geld uit je zak klopperij. Alhoewel, ik heb een in-oor-foontje van het beroemde boxenmerk B&W gezien (kosten rond de 200 euro), dat ik best zou willen hebben. Ik denk dat ik die echter ook in drie maanden heb versleten.....

Dance genres


House bestaat nu ruim 25 jaar en heeft in die tijd een grote ontwikkeling doorgemaakt. House heeft de rol van de DJ totaal veranderd. Van plaatjesdraaier in de disco die materiaal van anderen draait is de DJ veranderd in een artiest die niet alleen draait maar die ook vaak zelf muziek maakt en en produceert.
House is een muziekgenre geworden met vele subgenres. House is onderdeel van de Dance Music. Ik vind het moeilijk een onderscheid te maken tussen Dance en House. Dansbare muziek van een popgroep kan via een mix worden omgetoverd in House. Popgroepen als Kasabian, Muse of Frans Ferdinand brengen vaak single's met Houseversies van hun nummers. Is dit Pop of House? Als het House is, wat voor House is het dan? Vaak worden nummers gemixt naar de eisen van verschillende genres. Een nummer krijgt verschillende (genre)mixen zoals een Dubstep, Drum'n'Bass of Trance mix. Om het overzicht van gengres nog moeilijker te maken veranderen ze in de loop van tijd van naam. Garage, Jungle en Acid zijn vroegere namen van genres die inmiddels zijn verder ontwikkeld. Om toch een overzicht te geven van de huidige genres verwijs ik naar de site van Beatport.


Het is een site voor Djs met een duidelijke genre indeling. Die indeling is als volgt:
Chill out, Deep House, Drum'n'Bass, Dubstep, Electro House, Electronica, Funk / R&B, Glitch Hop, Hard Dance, Hardcore / Hard Techno, Hip-Hop, House, Indie Dance / Nu Dance, Minimal, Pop / Rock, Progressive House, Psy-Trance, Reggae / Dub, Tech House, Techno

Friday, December 07, 2012

Onstaan van de popmuziek. Deel 8

Western Swing & Hillbilly

Had ik eerder gezegd dat de Carter Family aan de wieg stonden van de Country, dan moet ik nog wel wat aanvulling geven. Zij waren niet de enige die de muziek van de negentiende eeuw wilden voorzetten. In de twintiger jaren komt de radio op. Op het Amerikaanse platteland wordt de zendtijd gevuld met plaatselijke artiesten en wil men muziek die bij het platteland past. Het is de commercie die de muziek, die zichzelf zal ontwikkelen tot Country, sponsort . Er zijn vioolspelers en er is de square dance. De radio stations organiseren Barne Dance bijeenkomsten. De muziek wordt bekend onder namen als Mountain, Old-time Music of Barn and Hillbilly Music.

Het zal inmiddels duidelijk zijn dat popmuziek niet begint bij Rock'n'Roll maar veel eerder onstaat. Het heeft alles te maken met het onstaan van massa publiek en de opkomst van de muziekindustrie. In 'Het onstaan van de popmuziek' wil ik laten zien/horen dat alle ingredienten van de huidige popmuziek hun wortels in het verleden hebben. Die reis door het verleden is interessant en geeft soms een heel andere kijk op gebeurtenissen. Ik heb nog heel wat te vertellen.

Tuesday, December 04, 2012

Ontstaan van de popmuziek. Deel 7

More Blues
Blues kent vele stijlen. Ik zou een groot aantal Bluesmuzikanten te kort doen als ik van de oude Delta Blues gelijk zou overstappen naar de electrische stads Blues van Chicago. Vandaar dat ik een lijstje heb gemaakt met belangrijke muzikanten die niet vergeten mogen worden. We horen nu ook mondharmonica en piano als begeleiding. T-Bone Walker gebruikt blazers bij sommige opnames. Aron 'T Bone' Walker komt uit Dallas en mag niet onderschat worden als promotor van de Blues. Hij maakt de weg vrij voor de Chicago Blues. Hij gaat namelijk als een van de eerste muzikanten electrisch!