Monday, February 11, 2013

Grammys en Edisons

Internet:
Grammy Awards 
Edisons 
NME Goes To The F***ing grammys

Dit weekend zijn de Grammy Awards uitgereikt. Het zijn de prijzen die de muziekindustrie geeft aan de beste artiesten. Nou ja, 'beste' artiesten? Het is alsof de slager zijn eigen vlees keurt. Ik denk dat promotie en geld verdienen de belangrijkste redenen zijn op de prijzen uit te rijken. Verrassend vind ik de de winnaars nooit. Leuk voor het Belgische Gotye dat ze in de prijzen vallen maar eigenlijk is het een walgelijke vertoning. David Grohl de publiciteits geile exNirvana drummer deed ook mee. De arme Corbain Kurt draait zich om in zijn graf. De uitreiking is een en al glitter en glamour. Iedereen heeft dure kleding aan, maar dit jaar mocht dat niet te bloot zijn. Dat zou voor jonge onschuldige kijkertjes schadelijke invloed kunnen hebben. Alles is tot in de puntjes georganiseerd en verzorgd. Dat is nou net iets wat ik niet bij goede popmuziek vind passen. Rock'n'Roll behoort iets rebels en onaangepast te hebben. De Grammys vertegenwoordigen het tegenover gestelde. Voor wie dit soort avondjes toch leuk vind, die kan vanavond de Edisons gaan volgen. De Nederlandse muziekindustrie zal weer haar eigen (en buitenlandse) producten proberen aan de man te brengen. Mijn tip voor de winnaars is de trofee direct weg te gooien, net zoals Rijk de Gooyer dat ooit met de filmprijs 'het Gouden Kalf' deed. Hou toch op met die prijzen flauwekul!

Thursday, February 07, 2013

Het vinden van leuke muziek

Internet: 
Any decent music?
Pitchfork 

Het is niet zo makkelijk als het lijkt om goede nieuwe muziek te ontdekken op het internet. Door de vele bomen zie je vaak al snel het bos niet meer en verdwalen is ook erg eenvoudig. Inmiddels ken ik een aantal sides en apps waardoor ik een redelijk overzicht heb van wat wordt uitgebracht. Het is me uiteindelijk erg tegengevallen hoe toegankelijk en overzichtelijk het internet werkelijk voor muziek is.
Wat ik mis zijn sites met een degelijk overzicht van wat wordt uitgebracht. De sites die de muziek streamen lopen achter. Dat er nieuw werk is van Eels, Suede en My Bloody Valentine verneem ik pas laat bij Spotify of Deezer. Het nieuw uitgebrachte werk was al eerder beschikbaar op het internet en/of in de (web)winkel. Omdat ik veel artiesten volg via YouTube of Twitter, krijg ik persoonlijke berichten van ze als er wat nieuws te melden valt. Voor mij zijn het bladen (en hun websides + twitters) als Rolling Stone, Q en NME die de bron vormen om op de hoogte te worden gehouden. Sides als Pitchfork en Any Decent Music geven een redelijk overzicht maar zijn niet volledig. Al met al kost het veel tijd en werk om alle informatie te verzamelen en over het resultaat ben ik niet altijd tevreden.
Mijn wens om zelf een gemakkelijk overzicht te krijgen van wat wordt uitgebracht wordt niet vervuld. Ik zou graag neutrale en volledige informatie over de populaire muziekindustrie willen hebben maar dat blijft een verlangen. Het wekelijks verschijnende Amerikaanse blad Billboard geeft uiteindelijk de meeste informatie. Elke week ga ik naar de bibliotheek om de nieuwste Billboard door te nemen. In feite speel ik de rol van journalist. Ik maak de selectie uit alle informatie en geef die weer in mijn blog. Ik zou graag neutraal en volledig willen zijn maar in de praktijk is dat onmogelijk. Ik kan niet anders dan (kritisch) volgen. 
In de eerste plaats onderneem ik al mijn zoekactiviteiten naar leuke muziek voor mijzelf. Dit Blog heb ik opgestart om mijn eigen gedachten te ordenen. Daarbij vind ik het fijn om mijn ervaringen te delen, vandaar dat het openbaar is. Ik zou het ook best leuk vinden om op deze plek discussie's te starten. Mochten lezers opmerkingen, aanvullingen of vragen hebben: Laat het me weten!